2017.04.28.
Fenntarthatósági témahét az egyesben

Iskolánk csatlakozott a Fenntarthatóság-környezettudatosság Témahét programhoz, melynek célja a Föld Napja üzenetének, a fenntarthatóságnak széles körű elterjesztése iskolai keretek között.

A program keretében tanórákon és szabadidős foglalkozásokon kirajzolódott a környezettudatosan élő ember képe, aki a mindennapokban mindig szem előtt tartja környezetének megóvását, védelmét. Alsó tagozaton több témakör közül választhattak az osztályok: ilyen volt a „Cseppben a tenger”, mely a gyerekek vízhez való pozitív kötődését volt hivatott elősegíteni, vagy a „Mondd, szereted az állatokat?”, mely a felelős állattartásról szólt, és a legkisebbeknek a „Szemét vagy hulladék?” , mely a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségét hangsúlyozta. A témákat játékos formában dolgoztuk fel: totót, rejtvényt, csoportokban versenyt rendeztünk, mesék hangzottak el a Zöld könyvből. Meghívtuk Tápai Mónikát, a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat egyik alapítóját, aki a szervezet munkájáról beszélt, majd a szemét és hulladék közötti nagy különbségről, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és a szemét helyzetéről a nagyvilágban tartott előadást a tízosztálynyi alsós gyereknek, akik érdeklődéssel figyelték a megdöbbentő képeket, aktívan vettek részt a beszélgetésben.

A felső tagozatosok az osztályfőnöki, a természetismeret és a biológia órák keretében, játékos feladatok megoldása közben ismerkedhettek meg az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával, a tudatos vásárlással és fogyasztással.

11 csapattal képviseltettük magunkat a téma kapcsán rendezett Fenntarthatósági Kupa nevezetű online tudásversenyen, melyen a legeredményesebb csapatok értékes díjazásban részesülnek.

Az osztályok között szelektív hulladékgyűjtő versenyt rendeztünk. A hét folyamán minél több használt elemet, használt mobilt és e-kütyüt kellett összegyűjteni.

Tanulóink tabló- és plakátkészítésben is összemérhették kreativitásukat. Sok igényes és ötletes alkotás született a „Mit tegyek, hogy zöld legyek?” , az „Őrizd meg a Földet!” és a „Táplálkozz tudatosan!” témakörökben.

Ezen a héten talán sikerült iskolánk diákjaiban tudatosítanunk, hogy az embereknek fel kell ismerniük a veszélyt, hogy komolyan foglalkozzanak környezetük védelmével, hogy a legfontosabb feladatok a megelőzés, az újrahasznosítás és a természet egyensúlyának visszaállítása. Bízunk abban, hogy az információkat, a szemléletet tanulóink hazaviszik, ők befolyásolhatják a szülők magatartását is, hiszen közvetlen és tágabb környezetünk jövője gyermekeink kezében van.

Bicskei Gabriella, tanító

fotók: Rosta Boglárka

Képgaléria: