Mihály napi vásár

Mihály napi vásár

Az idén is a hagyományokhoz híven, az 1-es suli udvarán Mihály napi vásár tartatott. A forgatagot gitárral kísért énekléssel, dobszóval, vásári kirakodókkal nyitotta meg a 3. b osztály. Nagyon ötletes, sokféle portéka és a lelkes szülők által készített mindenféle finom sütemény várta a gyerekeket, melyeket a hét folyamán szerzett petákjaikkal vásárolhattak meg. Mindenki találhatott kedvére való vásárfiát. Ezt követően különféle ügyességi játékokkal, kézművesfoglalkozásokkal szórakozhattak a diákok az iskola udvarán.

Jó volt látni a sok derűs, vidám gyermekarcot!

 

 

A szervező

Képek megtekintése

Tanévzárás elismerésekkel!

Tanévzárás elismerésekkel!

Vidám műsorú tanévzáró ünnepéllyel zártuk le a 2022/2023. tanévet, melynek keretén belül díjaztuk a legjobban teljesítő tanulóinkat (nevelőtestületi dicséret, kitűnők, tantárgyi „legek”), pedagógusainkat (Az év tanítója, tanára). Az iskola plakettjének átadásával köszöntük meg búcsúzó pedagógusaink eddigi munkáját, és a szülőknek az önzetlen, nagyvonalú támogatást.

Képek megtekintése

Az első ott alvós kirándulás

Az első ott alvós kirándulás

 

Nagy izgalommal vártuk az év végi osztálykirándulást. Az alsó tagozatos négy év lezárásaként vonattal Kabóka tanyára utaztunk.

Feledhetetlen 3 napot töltöttünk ott. Az idő szerencsére jónak bizonyult, így egymást érték a    jobbnál-jobb, érdekesebbnél-érdekesebb programok. Volt számháború, szabadulószoba, vízi biciklizés, kenuzás, motor csónakázás, fánkozás, éjszakai túra, bicikli túra, x-box szoba, lovaglás, és még éjszakai fürdőzés is. Megtanultuk hogyan kell röplabdázni és még éjjel egy hatalmas távcsővel megnézhettük a Holdat is. Az utolsó este tábortűz mellett búcsúztunk Kabóka tanyától. A programeső még hazafelé is folytatódott. Egy vezetett foglalkozás keretében megnéztük a Simontornyai várat és játszottunk a helyi játszótéren.

Fáradtan, de rengeteg élménnyel tele értünk haza.

4.b osztály

Három nap a Mecsekben

Három nap a Mecsekben

               A 3. a osztály a 6. b-vel együtt három napos osztálykiránduláson volt a Mecsekben.

               Első utunk Pécsre vezetett a Zsolnai-negyedbe, ahol sétáltunk a gyönyörű épületek között, játszótereztünk, majd megtekintettünk egy rendkívül érdekes előadást a Naprendszerről a Planetáriumban.  Délután Orfűre vitt minket a busz, ahol elfoglaltuk szállásunkat a tóparti jurtatáborban. Hét-hét gyerek lakott együtt a tágas és magas építményekben. Sokat hallottunk és olvastunk  őseink otthonáról magyarórákon, és most egy ilyen jurtában alhattunk, amit nagyon izgalmasnak találtunk. A táborban sok kisebb-nagyobb állat vett minket körül: dongtak a szúnyogok, mászkáltak a pókok és hangyák, kakukkszóra ébredtünk reggelente, állandó volt a békakoncert, és egy éjjeli vendég, a „cipőlopó” és kukaborítgató róka is bejáratos volt a területre! Vacsorára bográcsban főtt paprikás krumplit ettünk.

           A rengeteg nutellás kenyér és kakaó bekebelezése után a második napon gyalogtúrára indultunk a sáros erdőben, Abaligetre.  Ott a cseppkőbarlangban tettünk sétát, ahol érdekes alakú sziklákat, cseppkőképződményeket láttunk, és beszívtuk a kristálytiszta levegőt. A Denevér Múzeumban mindent megfoghattunk, megnézhettünk, kipróbálhattunk. Eközben sok mindent megtudtunk erről a különleges repülő emlősről. Visszatérve a táborunkba számháborúztunk, majd akinek még volt energiája, tó körüli sétára mehetett. Vacsorára virslit kaptunk.

        A harmadik nap reggelén kipakoltunk jurtáinkból és elköszöntünk a tábortól. Berakodtunk a buszba, majd elsétáltunk az orfűi malmokhoz. Itt először perecet készítettünk. Azután malomtúrán vettünk részt: egy őrlő-és egy papírmalmot is megnéztünk, megismertük működésüket. Mire a túrának vége lett, kisültek a pereceink is, amiket jóízűen elfogyasztottunk, és még ajándékba haza is hozhattunk belőle családunknak.

       Fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk haza. Reméljük, lesz még hasonló kirándulásunk!

Városi idegen nyelvi versmondó verseny

Városi idegen nyelvi versmondó verseny

 

Mi, idegen nyelvet tanító-tanuló tanárok és diákok a Százhalombattai 1.Számú Általános Iskolában szeretünk versenyezni. De létezik egy verseny, amit különösen kedvelünk, ez pedig a Hamvas Béla Városi Könyvtár által szervezett idegen nyelvi versmondó verseny. Hogy miért? Mert ebben különösen sikeresek vagyunk. Évek óta. Ez ebben a tanévben sem volt másképpen: verset-mesét választottunk, szerepelni vágyó lelkes tanítványokat kerestünk és találtunk, a végén pedig a legtöbb dobogós helyen mi álltunk. Angol, német és szerb nyelven, harmadiktól nyolcadik évfolyamig. És íme az eredmény:

 

Angol nyelv

II. korcsoport:
Metzl Áron és Liptai Lilien 2.hely,
Balla Dorottya 3.hely.

III. korcsoport:
Domokos Bálint 1.hely,
Tar-Horváth Bálint 2.hely,
Lajtos Dorottya 3.hely

IV. korcsoport:
Kaszap Judit 1.hely,
Péjó Gergő 2.hely

Német nyelv

III. korcsoport:
Bán Tímea 1.hely,
Brückner Máté 2.hely,
Kovács Benedek 3.hely

Szerb nyelv

II. korcsoport:
Radován Milos 1.hely,
Csupics-Matiz Mirkó Alexander 2.hely

           Miákits Gabriella

Sulinapok az Egyesiskolában

Sulinapok az Egyesiskolában

https://www.youtube.com/watch?v=tA8wfh59Fd8

Ebben az évben is a tavasz hozta el a Sulinapokat iskolánkba, melyet a fenntarthatóság jegyében, illetve a Föld napjával kapcsolatban igyekeztünk megvalósítani. A heti programoknál fontosnak tartottuk, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és hogy a felhasznált anyagok ne újonnan vásároltak, hanem újrahasznosíthatóak legyenek. Hiszen ami egyszer szemét, máskor hasznos dolog lehet. Iskolánk ŐKO jellege így ezen a héten még nagyobb hangsúlyt kapott.
A hagyományoktól eltérően a hetet most az iskolai „Nagyvetélkedő”-vel kezdtük, mely minden alsós és felsős gyerek közös programja. Az iskola diákjai két csapatban mérhették össze ügyességüket. A vetélkedő témája a Föld napja volt, így például világot „teremthettünk” vagy békát és gólyát „menthettünk”.
Fontosnak tartottuk, hogy a gyalogos, kerékpáros/rolleres közlekedés alapvető szabályaira felhívjuk a figyelmet, ezért célirányos sétákra indultunk, majd egy Kresz-teszt kitöltésével számot is adhattak tudásukról a gyerekek.
Az egészségnapon a felső tagozatosoknál a mentális egészség témája szerepelt a középpontban, a védőnőnk segítségével azonban vércukor mérésére is sort keríthetett, aki akarta. Az alsósokkal Soti Kati néni, az egészséges táplálkozásról, a tisztálkodásról és a fogápolásról beszélgetett a tanulókkal, majd babát fürdettek, fogat mostak, turmixot és egészséges tízórait készítettek az irányításával.
Sportnapunk keretén belül 16 helyszínen foglalkoztattuk az alsósokat míg a legnagyobbak különböző sportágakban mérhették össze képességeiket. Szükség volt a gyorsaságra, ügyességre, megfigyelő- és emlékezőkészségre, türelemre, finommotorikára, kitartásra, és persze versenyszellemre. Aki mindebben elfáradt, retró diavetítésen pihenhette ki magát tea és keksz társaságában.
Csütörtökön a mindig népszerű bolhapiacon kereskedhettek egymással a gyerekek, ahol apróbb nagyobb tárgyak lelhettek új gazdára, üzletek köttettek, elégedett gyerekek tértek haza zsákmányaikkal.
A Sulinapokat a Föld napja témakörben készített plakátok bemutatójával zártuk, ahol az osztályok az egész iskolának bemutathatták a közösen végzett munkáikat.
Reméljük sok kellemes élményben volt része az 1-es iskolásoknak!

Takács Zsuzsanna és Lázárné Kusztos Melinda
(programfelelősök)

Egy felejthetetlen kirándulás Budapesten

Egy felejthetetlen kirándulás Budapesten

 

Osztályunkkal (4.b) egy egész napos kirándulást tettünk fővárosunkba.

Megnéztük a nemrég nyílt Pénzmúzeumot. Ott egy Kincskereső foglalkozáson vettünk rész. A foglalkozás az Aranybányából indult, ahol egy láthatatlan aranyfonál mutatta az utunkat. Megismerkedtünk a magyar királyok egy-egy nevezetes pénzérméjével, kutattuk a mai pénzeink biztonsági jeleit, majd igazi aranyat emeltünk.

Ezután felsétáltunk a Hadtörténeti Múzeumba, ahol iskolánk volt diákja (Berkesi Balázs) fogadott minket. Mesélt nekünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharcról, majd mindenki nagy örömére fegyverbemutató következett. Nagy élmény volt megfogni a korban használatos karabélyt, kardokat, puskákat. Balázs előadása rendkívül izgalmas, élvezetes volt, hangos tapssal köszöntük meg neki ezt az élvezetes programot.

A sok ismeretszerzés után játékra is sor került. A Mátyás király játszótéren töltöttük a nap még hátralévő részét, majd vonattal utaztunk haza.

Nagyon tartalmas és változatos osztályprogram Budapesten!

Nagyon tartalmas és változatos osztályprogram Budapesten!

 

Miután elolvastuk Berg Judit: Rumini című meseregényét, vonattal, metróval és villamossal Budapestre utaztunk a Pagony könyvesboltba, szabadulószobákba. Itt két helyszínen próbára tehettük megfigyelőképességünket, memóriánkat, logikánkat: egy órányi idő állt rendelkezésünkre, hogy kiszabaduljunk a Vérszívó denevérbarlangból, vagy a Holdbékák mocsarából. Szerencsére összedolgozva, egymást segítve ép bőrrel megúsztuk a nagyszerű, izgalmas kalandot , és minden csapat időben kijutott.  A Pagony után a Rumini játszótéren múlattuk az időt, majd egy nagy sétával a Budai váron keresztül jutottunk vissza a Déli pályaudvarra. Tartalmas, érdekes, változatos programunk volt!

3. a osztály