2020/2021. tanév, köszöntő beszéd. Az iskolánk ünnepélyes tanévnyitóján elhangzó intézményvezetői köszöntő.

2020/2021. tanév, köszöntő beszéd.
Az iskolánk ünnepélyes tanévnyitóján elhangzó intézményvezetői köszöntő.

Mindig különös varázsa van a tanévnyitó ünnepségeknek. Ennek a mainak, a 2020/21. tanévinek a különlegességét több minden alkotta meg. A részletekkel nem is untatom a jelenlévőket. Egy-két embernél többen amúgy sem szoktak figyelni, azok is alig várják, hogy újra beszélgethessenek! Nem szeretném meghazudtolni az adást vezető riportert ezért először a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola ünnepélyes tanévnyitóján résztvevők közül a számomra legfontosabbakat, a 3 első osztályba beiratkozott gyerekeket köszöntöm!

Kedves Elsőéves Kisdiákjaink!

Szeretettel köszöntelek benneteket a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola tanulói között. Tudom, hogy nagy izgalommal vártátok a mai napot, hogy végre iskolások lehessetek! Közületek nagyon sokan részt vettek, az augusztus utolsó napjaiban tartott matektáborban, ahol már megismerhettétek egymást, tanítóitokat, és természetesen egy kis betekintést, ízelítőt kaphattatok az iskolai életből. A többieknek sincs miért izgulniuk, a legjobb kezekbe kerültök. A tanító néniknek mától szinte saját gyerekei lesztek, segítenek, bátorítanak majd benneteket a még ismeretlen iskolai életben. A tanévnyitó ünnepség egyik hátralévő részében esküt tesztek majd, ami nem azt jelenti csak, hogy megkezditek az iskolai élet kötöttségekkel járó feladatait, és nemcsak egyszerűen egy nagy múltú oktatási intézmény diákjai lesztek, hanem egyszersmind egy nagy család, egy összetartó közösség részévé váltok majd. Az eskü és a hagyomány kötelez. Kötelez benneteket arra, hogy az iskola hírnevéhez méltó módon viselkedjetek, hogy tanulmányaitok során tudásotok legjavát adjátok.

Tisztelt Szülők!

Önök szeretett gyermeküknek a legjobbat akarva bízták gondjainkra őket. Köszönjük a bizalmat, és kérjük 8 éven át tartó támogató figyelmüket, együttműködésüket. Van egy álmuk a gyermekük iskolai pályafutásáról, melyhez egy idézettel szeretnék hozzájárulni: „Ha egy ember egyedül álmodik, akkor az csak egy álom. Ha sok ember ugyanazt álmodja, akkor az a valóság kezdete.” Álmodjuk ugyanazt az álmot! Válltsunk valóra együtt, egy közös álmot, az Önök gyermeke, a mi tanítványaink fejlődéséért! Kísérjék figyelemmel gyermekeik tanulmányait, fejlődését, és forduljanak bátran, bizalommal a pedagógusokhoz! Közös odafigyeléssel segítsük elő, gyermekeink testi, szellemi, és erkölcsi fejlődésének kiteljesedését! Az „Egyesiskola” közössége mától gyermekük személyiségével is gazdagodik. De Ők is sokat tanulhatnak ettől a közösségtől. Láthatják, tapasztalhatják majd, egy olyan közösség részeivé válnak, amely képes volt hosszú évtizedek alatt megőrizni bensőséges, családias gyermekcentrikus légkörét, összetartását, amely képes volt – ha a szükség épp úgy hozta – mindig minden körülmények között, egyéni érdekektől mentesen, egy közös ügyért, az „Egyesiskola” tanulóinak ügyéért összefogni.

Köszönöm azon szülők munkáját segítőkészségét, akik gyermekük osztálytermének festésében aktívan részt vettek: Dr. Csordás Ramóna, Hajdú Anna, Kirner Zsuzsanna Németh Judit, Baranyi Zoltán, Döbrösi Gábor, Paulusz Gábor.

Kedves nyolcadikosok!

Ti lettetek a rangidősök az iskolában. Ez valójában egyfajta rangot jelent, ugyanakkor felelősséget is. Annak felelősségét, hogy ti vagytok a példa, a ti cselekedeteitek, munkátok a minta a többiek számára. Legyetek méltók e rangra, és folyamatosan bizonyítsátok, hogy nyolcadikosnak lenni jó, rangidősnek lenni pedig érdemes.

Kedves „Egyesiskolás” Lányok és Fiúk!

Örülök, hogy újra itt látlak Titeket. Örülök, hogy megerősödtetek, megnőttetek, megedződtetek a nyár folyamán. Nagyon fontos, hogy több hónapos kényszerszünet után, az itt eltöltött időt próbáljátok minél inkább javatokra fordítani, és a tanulásban, közös programokban rejlő lehetőségeket kihasználni. Tudom, és tanáraitok is tudják, hogy nem mindenkinek sikerül majd minden elsőre. De soha nem szabad feladni, meg kell próbálni újra és újra, ötször, hatszor tízszer, százszor. És ha akkor sem sikerül, akkor mondhatjuk, hogy most éppen nem jött össze, de majd legközelebb. Azzal is tisztában vagyunk, hogy ez rengeteg időt, és még több munkát igényel. Ezt hívják alázatnak. Az áldozatokkal járó alázatos munka pedig meghozza gyümölcsét, ez a siker. A siker bárkit megérinthet, ami képes megerősíteni egy embert, egy barátságot, az osztályt, egy közösséget, vagy a család tagjait. Nehéz lesz visszaszoknotok a kötöttségekkel járó iskolai szabályokhoz, a szigorú időrendhez. Ha megfogadjátok az elhangzottakat és tanáraitok / tanítóitok kérésének eleget téve tanultok, akkor egy küzdelmes, de örömökkel teli, kitartó munkával elért sikeres tanév előtt álltok.

Kedves Kollégáim!

Köszönöm a tanév előkészítésében végzett munkátokat! A tanterem festésében nyújtott segítséget: Szabó Tünde, Csősz Cintia, Bicskei Gabriella, Lázárné Kusztos Melinda, Juhász Mária, és Nyakas Zoltán tanítóknak. Kívánom, hogy a hosszú diákmentes tanítási napok után, mától sok, nagyszerű iskolai munkában legyen osztályrészünk, érdeklődő, céltudatos, kitartó, bátor tanítványok körében. Az alsó tagozatos matematikában a kiszámolásra, kiegészítésre váró egyenleteket. úgy hívják: „nyitott mondatok”. Minden tanév kezdete egy „nyitott mondat”. Az idei különösen az. Tele nagy kérdésekkel, melyek megoldásokat és válaszokat várnak.

Azt kívánom magunknak, hogy legyen erőnk, bátorságunk, egymás iránti bizalmunk ezt a nyitott mondatot minél kevesebb javításra szoruló hibával megoldanunk. Az évnyitó ünnep. Az idei is az. Az indulás, a kezdés ünnepe. Indulni, kezdeni, pedig csak tiszta szándékkal, őszintén lehet. Szavaink, gondolataink avatják ünneppé ezt a közös alkalmat. Ha tetteinkkel tudunk neki elég súlyt adni, akkor lendületet és erőt ad. A mindennapi munkánkhoz sok örömet, jó egészséget, a gyermekeknek a tanulásban rejlő lehetőségek birodalmának felfedezését, a szülőknek igaz segítőtársakat, közösen elért és megélt sikereket, optimizmust, a pedagógustársaknak pedig jó csapatmunkát kívánok! Ezzel a Százhalombattai 1. Számú Általános Iskola 2020/2021-es tanévét megnyitom.

Beszédem végén még egy büszke örömhírt osztok meg: eddigi szakmai munkájuk elismeréseként, ebben az évben, iskolánk 5 pedagógusa részesült az Emberi Erőforrások Minisztere által adományozott, a Miniszter Elismerő Oklevele kitüntetésben. Kovács Anita, Miákits Gabriella, Nyeste Erika, Petróczi Mariann, Sárköziné Pintér Andrea, díjazottaknak gratulálok és további jó munkát kívánok!