Ballagási beszéd 2020

Kedves Ballagó Diákok! Tisztelt Szülők!

Nagyra Becsült Kollegáim!

Nagy szeretettel köszöntök minden kedves jelenlevőt és az online közvetítés segítségével bennünket figyelőket, a 2019/20. tanév ballagási ünnepségen!

A ballagás egy olyan ünnep amibe mindig egy kis szomorúság keveredik, hiszen a búcsúzás pillanata mindannyiunkban vegyes érzelmeket teremt. A ballagók végre megszabadulhatnak minden kötöttségtől, a felelésektől, a dolgozatírástól, de még ide kötik őket a barátok, a csínytevések, a közös programok: farsangi nyitótánc, kirándulások, sportversenyek és az általatok a műsorban már felelevenített emlékek.

Kedves Nyolcadikosok!

8 évvel ezelőtt mikor felszálltatok az „egyesiskola vonatára”, azt a vonatot Zentai Gáborné indította útjára Veletek. A ti vonatotok útja volt az utolsó amit „Csöpi néni” indított el, ezért örülök, hogy elfogadta a meghívást és megtiszteli jelenlétével ünnepségünket.  A szerelvényeteket a következő gondolatokkal indította el:

„Kedves Első Osztályosok! Szeretettel fogadunk benneteket iskolánkban. Örülünk, hogy az l. Sz. Általános Iskola tanulói lettetek, s bízunk abban, hogy jól fogjátok érezni magatokat. Úgy hallottam, hogy az óvodákból nagyon ügyes, nagyon szorgalmas gyerekek jöttek ide, hogy megtanuljanak írni, olvasni, számolni, és még nagyon sok érdekességgel megismerkedhessenek. Biztos vagyok benne, hogy vidáman telnek majd a napok, s persze a játék mellett már munkával, tanulással. Figyeljetek a tanító nénikre, akik már nagyon nagy szeretettel vártak benneteket. Fogadjátok meg tanácsaikat, legyetek sikeresek, gyűjtsetek sok dicséretet, szerezzetek sok örömet szüleiteknek!” – ugye emlékeztek?

Aztán elindult veletek is az „egyesiskola vonata”, amelyen néha úgy éreztétek magatokat mintha a leggyorsabb szuperexpresszek sebességének érzésével száguldanátok, néha pedig egy ócska személyszállító vicinális csigalassúságával vánszorogna. Különösen igaz ez a feleltetések idejére, akkor nem haladt az idő vonata!

Gondolom most, hogy több hónapja nem tudtatok személyesen találkozni, jó volt felidézni az első napokat, heteket, amikor ismerkedtetek egymással, az iskolával, próbára tettétek tanáraitok türelmét, megértését, szigorát. Aztán egyre magabiztosabban kezdtetek mozogni az iskola vonatán, kiérdemeltétek az első komolyabb dicséreteket és intőket, míg az idei tanévnyitón a következő mondatokkal igyekezetem felhívni figyelmeteket ennek az évnek a fontosságára:

„Mozgalmas, erőt próbáló év vár rátok, de sok felemelő, életre szóló élményt és feledhetetlen emléket nyújtó esemény is… Céltudatosságot és kitartást kívánok nektek, hogy a végén az ünnep valódi ünnep lehessen.” – erre is biztosan emlékeztek. Többen közületek sokat tettek azért, hogy számukra ez a ballagás valóban ünnep lett. Ők vehetik most át a megérdemelt jutalmukat:

Tapasztó Hédi:

Az iskola plakettjét kapja– mert nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményt ért el, valamint nevelőtestületi dicséretben részesül – példamutató szorgalmáért és a tanulmányi versenyeken elért kimagasló eredményeiért

Németh Gréta Bíborka:

Az iskola plakettjét kapja– mert nyolc éven át kitűnő tanulmányi eredményt ért el, valamint nevelőtestületi dicséretben részesül kitűnő tanulmányi eredményéért

Nevelőtestületi dicséretben részesül:

  • Példamutató magatartásáért, szorgalmáért és kitűnő tanulmányi eredményéért Pálvölgyi Tekla
  • Kitűnő tanulmányi eredményéért

            Pál Viktória, Kardos Márk

  • Tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményéért,

            Belényesi Dóra, Ruff Tamás, Indig Fanni

  • Tanulmányi versenyeken elért kiemelkedő eredményéért, és az iskolai rendezvények hangosításáért, Bánkuti Barnabás
  • Kiemelkedő sportteljesítményért, és diákolimpia versenyein való eredményes szerepléséért, Godena Gábor, Farkasházi Ádám, Tóth Szabolcs
  • Diákolimpia versenyein való eredményes szereplésért, Cseh Dóra, Szabó Boglárka
  • Labdarúgó diákolimpia versenyen való eredményes szerepléséért, Forintos Dávid, Kovács Norman, Nagy András, Süller Zalán
  • Példamutató magatartásáért, szorgalmáért, Bus Enikő, Kalmár Julianna
  • Kiemelkedő közösségi munkájáért, Fodor Dorka, Loós Dorottya Csenge

Kedves Ballagó Diákok!

Ne feledjétek, mi tanárok soha nem hittük, hogy hibátlanul dolgozunk. Azt viszont igen, hogy lelkiismeretes, a ti érdekeiteket leginkább szem előtt tartó tevékenységgel becsületes munkára sarkalljunk, a tudás megszerzésére, megbecsülésére ösztönözzünk benneteket. A különböző kompetenciák, készségek és képességek fejlesztése, az emberi értékrend alapjainak beívódása a mindennapi cselekedetekbe ugyanolyan fontos, mint a tantárgyi ismeretek.

Gondoljatok néhány pillanatig mindazokra, akik segítettek, bíztattak, bátorítottak benneteket az elmúlt évek során. A szüleitekre, családtagokra, akik a legnagyobb nehézségek idején is mellettetek álltak. Eljött az ideje a hálának, a köszönetnek.

Tisztelt Kollégák!

Az „egyesiskola” vonatának 8. a, b, és c, vagonjában helyet foglaló 73 diákunk számára elérkezett a végállomás. Nehéz, de örömteli feladat volt a most ballagó diákokat a végállomásig eljuttatni. Köszönöm a tartalmas, türelmes, következetes munkát, köszönöm mindazt a törődést, szeretetet, aggódást, amit az évek alatt kaptak a tanítványaink. A képzeletbeli utazás alatt szívünkhöz nőtt fiatalok a mi segítségünkkel jutottak új vonatokra feljogosító beszállójegyeikhez. De tudom, hogy MI a későbbiekben is mindig készen állunk arra, hogy biztatást, eszközt, útravalót adjunk egykori tanítványaink számára.

Kedves Szülők!

Amikor 8 évvel ezelőtt az 1. Sz. Ált Isk. vonatára felszállították gyermeküket, többek között a következő bíztató szavakat intézte Önökhöz a kedves igazgató kolléganő: „ … Az eddig óvodás kislány, kisfiú iskolai tanulóvá lépett elő. Iskolába járni nem könnyű. Mi, itt törekszünk arra, hogy a tanulás mellett azért a játékra, sportolásra is jusson idő. Gyermekeik jó kezekben lesznek. Lelkiismeretes, a gyermekeket szerető, nekik csak jót akaró, őket minden nap szeretettel váró pedagógusok kezébe adják át legféltettebb kincsüket, akire egy év elteltével büszkék lesznek majd, ha látják fejlődését, okos tekintetét.” Bízom benne, hogy nem csak egy év elteltével voltak büszkék és látták gyermekük fejlődését. Remélem munkánkkal igazoltuk az akkor elhangzó ígéreteket!

Az egész családi közösségnek köszönöm azt a sok segítséget, amit gyermekük 8 év általános iskolai vonatozása alatt, de különösen az utolsó három hónapban kifejtettek.

Az iskola plakettjének átadásával köszönöm meg, az Iskolaszék szülői tagjaként végzett több éves áldozatos munkáját Kardosné Marlyin Teréziának és Pálvölgyiné Karacs Ágnesnek.

Az iskoláért végzett munkáját Díszoklevél adományozásával köszönöm meg a következő szülőknek: Futó Erika, Kolbert Orsolya, Ruff Lívia, Szabóné Pergel Mónika, Loós Attila.

Kedves Anyukák és Apukák!

Kívánom, hogy az Önök büszkeségei, a mi diákjaink megállják helyüket további életük során.

Kedves Ballagó Fiatalok!

A következő gondolatokkal búcsúzom tőletek:

„Tiszteld az embert, szeresd a szépet.

Tanulj küzdeni, mert ez az élet.” hisz

„Minden nehéz utat legyőz az akarat!” s

„Bár merre vezessen sorsod, légy mindig szerencsés és boldog!”