55. éves ünnepség

 

A házigazda őszinte örömével köszöntöm Ünnepségünk résztvevőit!

 
Köszönöm vendégeinknek s minden kedves régi kollégának, munkatársnak, hogy elfogadta meghívásunkat, és eljött közénk, hogy együtt ünnepeljük iskolánk 55. tanévét.
Az iskola történeti áttekintésével most nem untatom az ünnepi műsorra érkezetteket, mivel ilyen távlatokban az eseményeket már kutatni kell, melynek eredményét bemutatni egy egész estét betöltő előadás is kevés lenne. Tudom, hogy a jelenlévők között is vannak többen, akik már az első csengőszónál is jelenvoltak valamilyen érdekeltség szintjén. Ők „elsőkézből” minden bizonnyal részletesebben és sokkal pontosabban tudnának az iskolában történt folyamatos változásokról beszámolni.
A ma iskolája is óriási változásokat él meg! Viszont van két állandó szereplő, a tanító és a diák. S nem változik a cél sem:
a társadalom számára hasznos, pozitív gondolkodással bíró embereket nevelni, akik tanulmányaik befejezése után képesek lesznek önállóan eligazodni a társadalom állandó változásaiban.
Ennek ismeretében felmerül a kérdés: milyen iskola is a mienk?
Hiszem, tudom, hogy értékes, nyitott iskola volt mindig és ma is az a mi iskolánk: tartalmi gazdagsággal, sokszínűséggel, az újdonságok iránti fogékonysággal, igényességgel, komoly követelményrendszerrel és tehetséggel felvértezve.
Ezt bizonyítják a régebbi növendékek sikeres életpályái. Az „Egyesiskola” padjaiból kikerült diákok az élet minden területén megállják a helyüket. Számos volt diák ismert és sikeres lett, munkájában, családi életében. Nem csak itt a szűkebb környezetünkben, hanem ország, sőt a világ távoli pontjain is találkozhatunk velük. Bemutatásukra, felsorolásukra ugyan csak kevés lenne egy egész estés előadás.

 

Kedves „Egyesiskolás” Gyerekek!

 
Ahogy hallhattátok van mire és mivel büszkélkednünk. Ti nem csak a város első iskolájába jártok, hanem abba az „egyesbe” ahol nagyon sokatok szülei, nagyszülei is tanultak, és örömmel gondolnak vissza az itt eltöltött nyolc évükre.
Tudom, hogy az alázattal végzett kitartó és szorgalmas tanulás révén, közületek is sokan sikeres életút előtt álltok, s tudom, majdan rátok is büszkén emlékezünk majd.
Reménykedem abban is, hogy Ti is sok szép, maradandó emlékkel fogtok visszaemlékezni az első iskolátokra.

 

Kedves Egybegyűltek!

 
Abban a reményben ünnepelünk, hogy az iskolánkba járt, itt végzett diákok sorsának alakításában előremutató, progresszív módon játszottak szerepet az itt eltöltött diákévek.
Az elmúlt 55 év alatt több ezer tanuló végzett iskolánkban. A felnőtté váláshoz vezető út egyik meghatározó része a 7-14 év közötti időszak, melyben a még gyermek mindent elsöprő lendülete vív „harcot” a többnyire egyetemes értékeket közvetítő pedagógussal, iskolai követelményekkel. Ebben a gyönyörű, ellentmondásoktól sem mentes „csatában” bontakoznak ki a szebbnél szebb, nehézségektől sem mentes későbbi életpályák gyökerei.
Köszönetet mondok mindazon pedagógusoknak, akik követhető, s követendő mintát adtak. A minta, ami gyerekszeretetből, szakmai alázatból, a nehezebben teljesítőkhöz való feltétel nélküli odafordulásból, a csillogó tehetségeket inspiráló biztatásból, a gyermekek szülei felé értő meghallgatásból, és…a folytonosan újjászületni képes Phonix madár képességéből áll.
Szeretettel és megbecsüléssel gondolok iskolánk jelenlegi és volt igazgató-helyetteseire, pedagógusaira, technikai- valamint konyhai dolgozóira. Külön szeretettel gondolok igazgató elődeimre (Pável Nándor, Dávid László, Beutl Jenőné, Zentai Gáborné, Pénzes Judit), akikkel egymás munkájára építve sikerült, kialakítanunk az eltelt 55 éve alatt azt, az egyesiskolára jellemző egyedi, szeretetteljes családias légkört, ahol a tudás érték, és a gyerekszeretet az első!
Rajtuk kívül is megköszönöm mindenkinek akik munkájukkal, adományaikkal segítettek tanítványainknak és nekünk abban, hogy nevelőoktató tevékenységünk minél hatékonyabb és sikeresebb legyen.
Megkülönböztetett módon és tisztelettel gondolok azon pedagógusainkra, dolgozóinkra és tanítványainkra, akik már sajnos nem lehetnek köztünk.
Kedves Ünneplők!
Az intézmény vezetőjeként pedagógus kollégáimmal azon dolgozunk majd, hogy ezt a szellemiséget, ezt a közösséget és ezt az értéket őrizze meg iskolánk, legyen ilyen sikeres a következő 55 éve is, tudjon majd ugyanennyi sikeres diákot az útjára engedi.

 

Százhalombatta, 2022. május 20.

Hegedüs Roland
intézményvezető