Sulinapok az Egyesiskolában

Sulinapok az Egyesiskolában

https://www.youtube.com/watch?v=tA8wfh59Fd8

Ebben az évben is a tavasz hozta el a Sulinapokat iskolánkba, melyet a fenntarthatóság jegyében, illetve a Föld napjával kapcsolatban igyekeztünk megvalósítani. A heti programoknál fontosnak tartottuk, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és hogy a felhasznált anyagok ne újonnan vásároltak, hanem újrahasznosíthatóak legyenek. Hiszen ami egyszer szemét, máskor hasznos dolog lehet. Iskolánk ŐKO jellege így ezen a héten még nagyobb hangsúlyt kapott.
A hagyományoktól eltérően a hetet most az iskolai „Nagyvetélkedő”-vel kezdtük, mely minden alsós és felsős gyerek közös programja. Az iskola diákjai két csapatban mérhették össze ügyességüket. A vetélkedő témája a Föld napja volt, így például világot „teremthettünk” vagy békát és gólyát „menthettünk”.
Fontosnak tartottuk, hogy a gyalogos, kerékpáros/rolleres közlekedés alapvető szabályaira felhívjuk a figyelmet, ezért célirányos sétákra indultunk, majd egy Kresz-teszt kitöltésével számot is adhattak tudásukról a gyerekek.
Az egészségnapon a felső tagozatosoknál a mentális egészség témája szerepelt a középpontban, a védőnőnk segítségével azonban vércukor mérésére is sort keríthetett, aki akarta. Az alsósokkal Soti Kati néni, az egészséges táplálkozásról, a tisztálkodásról és a fogápolásról beszélgetett a tanulókkal, majd babát fürdettek, fogat mostak, turmixot és egészséges tízórait készítettek az irányításával.
Sportnapunk keretén belül 16 helyszínen foglalkoztattuk az alsósokat míg a legnagyobbak különböző sportágakban mérhették össze képességeiket. Szükség volt a gyorsaságra, ügyességre, megfigyelő- és emlékezőkészségre, türelemre, finommotorikára, kitartásra, és persze versenyszellemre. Aki mindebben elfáradt, retró diavetítésen pihenhette ki magát tea és keksz társaságában.
Csütörtökön a mindig népszerű bolhapiacon kereskedhettek egymással a gyerekek, ahol apróbb nagyobb tárgyak lelhettek új gazdára, üzletek köttettek, elégedett gyerekek tértek haza zsákmányaikkal.
A Sulinapokat a Föld napja témakörben készített plakátok bemutatójával zártuk, ahol az osztályok az egész iskolának bemutathatták a közösen végzett munkáikat.
Reméljük sok kellemes élményben volt része az 1-es iskolásoknak!

Takács Zsuzsanna és Lázárné Kusztos Melinda
(programfelelősök)